AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS FONTOSSÁGA

A WHO és más nemzetközi szervetek egyöntetűen a kizárólagos anyatejes táplálást tartják megfelelőnek a csecsemő 4-6 hónapos koráig.

Az újszülött számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék. A kismama tejelválasztása mennyiségében és minőségében is a baba igényeihez igazodik, ebből adódóan a csecsemő minden szempontból a számára legtökéletesebb tápanyaghoz jut hozzá.

Az anyatej tartalmazza a megfelelő fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Mindezeket olyan arányban tartalmazza, melyre éppen abban az életciklusban a babának szüksége van. A fenti felsorolás mellett olyan aktív immunológiai alkotórészei vannak az anyatejnek, melyek a tehéntejből teljes mértékben hiányoznak, így ezekhez a fontos anyagokhoz kizárólag az anyatejjel táplált csecsemő jut hozzá, a tápszerrel táplált baba elesik ettől a lehetőségtől. Ezek az alkotórészek óriási mértékben nyújtanak védelmet a baba számára a kórokozók ellen, valamint az immunrendszer egyensúlyára egész elkövetkezendő életére befolyással bírnak.

Felmérések által bizonyított tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemők, életük későbbi szakaszaikban kisebb arányban és ritkábban betegszenek meg, valamint gyermekkor folyamán sokkal gyorsabb ütemű a szellemi fejlődésük is.

Az anyatej összetevői és fontossága minden esetben érvényes, de a koraszülött babáknál még nagyobb súlyt nyom a latba, hiszen az ő szervezetük még jobban rá van szorulva a védelemre. A koraszülött babák esetében rengeteg vizsgálatot végeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az ő esetükben még erőteljesebb ezeknek a fontos összetevőknek a jelenléte. Ebből arra lehet következtetni, hogy a babák édesanyjának a tejtermelése a baba igényeihez igazodik. Ez lehet az oka annak, hogy valóban az anyatej a legmegfelelőbb táplálék egy újszülött számára, hiszen pontosan személyre szabott, minden igényt kielégítő.

Az anyatej a tejtermelődés minden szakaszában pontosan a megfelelő táplálékot nyújtja a babának, melyet nem szabad semmi mással kiegészíteni. Az újszülött normál mennyiségű anyatej esetén, éhségét és szomjúságát egyaránt csillapítja az anyatejjel, így víz itatása vagy teáztatás ritka estektől eltekintve (nagy meleg, fokozott folyadékvesztés) szükségtelen 4-6 hónapos korig.

A világszinten egyedülálló Magyar VŐDŐNŐI hálózat munkatársai segítségével minden anyuka kellő segítséget kaphat a megfelelő szoptatási technikák kialakításában.

Ha az anyatej mennyisége nem elegendő ( nem fejlődik megfelelően a csecsemő a gyermekorvos véleménye szerint) ,  gyermekorvosi és védőnői segítséggel meg kell tenni mindent az anyatej mennyiségének növelése érdekében, mielőtt egyéb kiegészítő táplálást alkalmaznánk.

az-anyatejes-taplalasert
KAPHATÓ A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

lactinatal10x        lactinatal30x

--